Afscheid nemen zoals u wilt (uitvaartbegeleiding)

Afscheid nemen zoals u wilt (uitvaartbegeleiding)

Na het overlijden van uw dierbare breekt er een emotionele en hectische periode aan. U zult allerlei beslissingen moeten nemen. Ik begeleid u hierbij vanaf het moment van overlijden tot na de uitvaart.  U krijgt alle ruimte om zelf te kunnen bepalen hoe u afscheid wilt nemen van uw dierbare. Ik geef u rust en overzicht. Zo kunt u weloverwogen beslissingen nemen.

Waarover moet u gaan beslissen?

In korte tijd zullen er heel veel keuzes gemaakt worden. Over bijvoorbeeld:
• Wie gaat de laatste verzorging doen?
• Waar en hoe wilt u uw dierbare opbaren?
• Welke kleding mag uw dierbare aan?
• Hoe informeert u familie, vrienden, kennissen, collega’s…?
• Welke rouwkaart wilt u?
• Hoe wilt u de afscheidsdienst vormgeven?
• Hoe wordt het vervoer geregeld?
• Hoe kunnen mensen afscheid nemen?
• Wordt het een begrafenis of crematie?

Als uitvaartbegeleider ondersteun ik u hierbij in deze emotionele en hectische periode na het overlijden van uw dierbare. Zodat u goed afscheid kunt nemen van uw dierbare. Op een manier waarop u later met een goed gevoel kunt terugkijken. Ik geef u ruimte en rust om uw eigen keuzes te kunnen maken. U krijgt van mij ondersteuning en sturing waar dat nodig is. Als u zelf weloverwogen beslissingen kunt nemen, kunt u écht persoonlijk afscheid nemen. Waardoor u goed kunt terugkijken op het afscheid. Dat is voor u als nabestaanden heel belangrijk voor het verdere rouwproces. Het helpt bij het dragen van uw verlies.

De laatste verzorging van uw overleden dierbare

Een goed afscheid begint met de verzorging en opbaring van de overledene. De laatste verzorging kan ik voor u doen. Ik zal altijd eerst vragen of u de verzorging zelf wilt doen. U kunt ook meehelpen. Het biedt troost en voldoening om uw dierbare te (helpen) verzorgen. Het zien en aanraken van de overledene helpt om te realiseren dat uw dierbare echt is overleden. Dit kan een positieve rol spelen bij de verwerking van uw verlies. Wilt u dat niet, dan kunt u er bij blijven of ik kan het volledig uit handen nemen. Niets moet, alles kan.

Het opbaren van uw overleden dierbare

U mag zelf bepalen waar en hoe u uw dierbare wilt opbaren. In de meeste gevallen is het mogelijk om thuis op te baren. Is opbaren thuis niet mogelijk of wenselijk dan zoek ik samen met u naar een andere mooie plek. Ook de manier en de plaats van opbaren van de overledene is belangrijk voor de rouwverwerking. U beslist uiteindelijk zelf hoe en waar u uw dierbare wilt opbaren. Ik kan u helpen een keuze te maken.

Aan welke mogelijkheden kunt u denken?
• thuis in een kist, opbaarplank of op bed
• opbaren in een 24-uurskamer van een rouwcentrum of in het verzorgingscentrum
• opbaren in het uitvaartcentrum met de mogelijkheid van rouwbezoek
• alleen vlak voor de afscheidsdienst afscheid nemen

Thuis opbaren

Een opbaring in huis roept in eerste instantie nog wel eens weerstand op bij nabestaanden. Ik heb ervaren dat als een familie hier toch voor kiest, zij achteraf daar bijzonder blij mee waren. Het is waardevol om op elk moment van de dag bij uw overleden dierbare te kunnen zijn. Het is ook prettig om in huiselijke sfeer met familie, goede vrienden en buren rondom de kist samen te huilen en herinneringen op te halen. Bij een opbaring bij u thuis kom ik elke dag langs om te controleren hoe het gaat.

Soms is het niet mogelijk of lastig om in huis op te baren. Doordat bijvoorbeeld de ruimte klein is of de kist moeilijk naar binnen kan. Dan kan er soms wel in een bijgebouw of werkplaats van de overledene worden opgebaard. Denkt u hier ook aan bij het maken van uw keuze.

Opbaren op bed, in kist of op opbaarplank

Opbaren kan op een bed met een bedkoeling. Ook kunt u uw dierbare opbaren in de kist of op een opbaarplank met kistkoeling.

Een bedopbaring wordt door veel mensen als prettig ervaren. De overledene is beter benaderbaar. Kan de overledene niet in bed worden opgebaard en wilt u liever geen opbaring in de kist. Dan is een opbaarplank een mooi alternatief.

Bij opbaring op bed of opbaarplank wordt de overledene vaak pas op de dag van de uitvaart in de kist gelegd.

Opbaren zonder koeling (tijdelijke balseming)

Om het lichaam tot de dag van de uitvaart goed te houden, wordt vaak gebruik gemaakt van een koeling. Een koeling houdt het lichaam koud, waardoor de ontbinding wordt tegengegaan. Het lichaam voelt dus koud aan. U kunt ook kiezen voor tijdelijke balseming. Als het lichaam gebalsemd is, dan hoeft er geen koeling gebruikt te worden. De omgevingstemperatuur hoeft niet aangepast te worden. Zelfs bij warme buitentemperaturen kan de overledene thuis opgebaard worden.

Bij een lichte balseming (Thanatopraxie) wordt het bloed uit het lichaam gepompt. Waarna een speciale vloeistof wordt ingebracht. Om de behandeling uit te voeren wordt een kleine incisie in de hals gemaakt en een gaatje onder het borstbeen. De behandeling kan thuis plaatsvinden. Ik werk hiervoor samen met HQ Thanatopraxie.

Opbaren in een uitvaartcentrum of zorgcentra

Wilt u liever niet dat de overledene thuis wordt opgebaard, dan kan dit ook in het uitvaartcentrum. Het is mogelijk om uw dierbare te plaatsen in de centrale koeling van het uitvaartcentrum. Dan kunt u op afspraak de overledene bezoeken. Het Yardenhuis Lelystad heeft ook 24-uurskamers. Hier wordt uw dierbare opgebaard in een eigen ruimte. Nabestaanden kunnen op elk gewenst moment een bezoek brengen aan de overledene. U krijgt hiervoor een speciale sleutel.

Ook bij zorgcentra zijn er opbaarkamers waar u 24-uur per dag naar toe kunt.

De uitvaart

In de dagen na het overlijden van uw dierbare, wordt de uitvaart ingevuld. Het eerste wat we vaststellen is de dag en locatie waar de afscheidsplechtigheid, de begrafenis of crematie plaatsvindt. Ik reserveer de gekozen locatie(s). Met deze informatie kunnen de uitnodigingen voor de afscheidsdienst op tijd worden verstuurd.

Rouwkaart

Voor de rouwkaart heeft u een ruime keuze aan ontwerpen. Ik help u bij het maken van uw keuze en het kiezen van de tekst. Vaak wordt gekozen voor een vast stramien. Eigen ideeën over de opmaak van de kaart zijn ook bespreekbaar. Als u bijvoorbeeld zelf een mooie foto of afbeelding heeft die u voor de kaart wilt gebruiken, dan kan dat. Voor het drukken werk ik samen met een professionele drukker, die veel ervaring heeft met het maken van rouwkaarten. Ook regel ik voor u, indien gewenst een rouwadvertentie in de plaatselijke of landelijke krant.

Uitvaartplechtigheid voorbereiden

Elke dag hebben wij contact met elkaar. Bij een opbaring bij u thuis kom ik in ieder geval elke dag langs om te controleren hoe het gaat. Als u op dat moment de tijd en ruimte heeft, blijf ik even om met u een kopje koffie of thee te drinken. Zo hoor ik steeds meer over de overledene en uw familie. Dit helpt mij de uitvaartplechtigheid zo persoonlijk mogelijk te maken. Ik begeleid u en uw familie op de dag van de uitvaart, zorg voor een draaiboek. En indien wenselijk spreek ik ook tijdens de plechtigheid.

Rouwvervoer op de dag van de uitvaart

Voor de uitvaart is vaak vervoer nodig. Op de dag van de uitvaart zal de overledene vaak overgebracht moet worden naar de plek van de uitvaartplechtigheid en/of de begraafplaats. Hiervoor kan ik het vervoer van de overledene regelen. Dat kan de traditionele rouwauto zijn. Maar het is ook mogelijk een overledene in uw eigen auto over te brengen of zelfs met de fiets. Zo zijn er nog meer mogelijkheden. De laatste rit van uw overledene kunt u op deze manier heel bijzonder en persoonlijk maken.

Afscheid nemen voor de uitvaartplechtigheid

Het komt ook voor dat mensen direct voorafgaand aan de afscheidsplechtigheid gelegenheid willen geven om afscheid te nemen. Na het afscheid wordt vaak de kist gesloten. Soms blijft de kist tijdens de uitvaartplechtigheid open. Hierbij is de keuze aan u als nabestaanden.

Voor de directe naasten helpt het zien en kunnen aanraken van de overledene bij het besef dat hun dierbare echt gestorven is. Een open kist bij de afscheidsplechtigheid kan echter voor de aanwezigen confronterend zijn. Niet iedereen heeft behoefte om de overledene nog te kunnen zien. Ook na bijvoorbeeld een ongeluk kan het prettiger zijn om de kist voortijdig te sluiten.

Ik ondersteun u met het maken van uw keuze. Samen besluiten we wanneer de kist gesloten zal worden.

Napraten na de uitvaartplechtigheid

Na de uitvaartplechtigheid vindt u het misschien fijn om met de aanwezigen na te praten en herinneringen op te halen. Ook kunt u de gelegenheid geven om te condoleren. Voor de hand ligt het om dat op de locatie waar de plechtigheid heeft plaatsgevonden. Maar u kunt ook kiezen voor een andere locatie, bijvoorbeeld het lievelingsrestaurant van u of uw dierbare. Soms is het zelfs mogelijk en wenselijk om de familie, vrienden en bekenden thuis uit te nodigen. Samen kijken we welke keuze u hierin wenst te maken.

Nagesprek

Twee of drie weken na een uitvaart ga ik nog een keer bij de nabestaanden langs. We praten dan over hoe u het afscheid heeft ervaren en hoe het met u gaat. In deze gesprekken krijg ik vaak te horen: “Je bracht zoveel rust”. Dat is ook precies wat ik wil geven. De rust en ruimte om een afscheid te doen zoals u wilt, op de manier die bij u past. Indien u behoefte heeft aan meer nazorg, kunt u terecht bij mijn partner van NuNazorg.