Corona update

Het coronavirus en uitvaarten: dit zijn de maatregelen en alternatieven

De afgelopen week zijn er vergaande maatregelen getroffen door de overheid om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. Deze hebben grote gevolgen voor condoleancebezoeken en uitvaartdiensten. Ik en mijn partners zijn verplicht om aan deze regels gehoor te geven en ik heb een aantal hiervan voor u op een rijtje gezet. Inclusief aanvullende alternatieven. Mijn service blijft ongewijzigd. Samen met u organiseer ik een persoonlijk en waardevol afscheid.

Welke maatregelen voor een uitvaart zijn er nu afgekondigd?

De hieronder staande maatregelen gelden in zijn algemeenheid en zijn soms toegespitst op de informatie die ik heb ontvangen van Crematorium Ölandhorst.

• Uitvaartplechtigheden en rouwbezoeken mogen uit maximaal 30 personen bestaan. Met dien verstande dat er tussen de gasten circa 1,5 meter kan blijven. Condoleances worden niet meer gefaciliteerd in Ölandhorst.
• Er is geen horeca beschikbaar op locatie.
• Een nazit kan helaas niet plaatsvinden. Alle aanwezigen zullen worden verzocht om na de plechtigheid te vertrekken.
• Ik beperk zelf zoveel mogelijk fysiek contact. Daarom zal ik tijdens het eerste telefonische contact, de melding van overlijden, u vragen stellen over uw gezondheid en die van uw naasten. Ik zal voornamelijk telefonisch contact met u onderhouden.

Welke aanvullende alternatieven bieden ik aan?

• Het is mogelijk om uitvaartdiensten live te streamen. Op deze manier kan iedereen toch op hetzelfde moment afscheid nemen van een dierbare.
• Ölandhorst biedt Livestream aan in de huiskameraula (max 22 personen).
• De uitvaartdienst kan worden gefilmd en opgenomen zodat het mogelijk is om de beelden op ieder gewenst moment terug te kijken of te tonen aan personen die niet aanwezig waren.
• Een uitvaartfotograaf kan de dienst voor u vastleggen en een fotoboek maken van de uitvaart.
• Het organiseren van een herdenkingsdienst op een later moment. Zodra de maatregelen niet meer van kracht zijn kan er alsnog een herdenking plaatsvinden voor overleden dierbare.

Verzorging en opbaring van overleden dierbaren

Om sociale contacten zoveel mogelijk te vermijden, zal de verzorging van de overledene zonder bijzijn van familie worden gedaan. In sommige gevallen in een uitvaartcentrum. Thanatopraxie – tijdelijke balseming – blijft mogelijk. En opbaringen in huis of in een uitvaartcentrum zijn mogelijk.

De afgekondigde maatregelen gelden in ieder geval tot 6 april 2020. Ik realiseer mij dat deze enorme impact hebben. Gezien de bijzondere omstandigheden hoop ik op uw begrip.

De bovenstaande informatie is niet volledig en zal waarschijnlijk in de loop van de tijd bijgesteld worden. Het roept wellicht allerlei vragen bij u op. Wilt u meer weten bel mij dan op 06-43138768 of mail naar annelies@adiuvareuitvaart.nl.